HOBAS Vízerőművek

Az 1960-as évek elején a Gommerkraftwerke Binn Valley-ban, egy svájci kantonban vízerőművének nyomóvezetékéhez keresett megfelelő csőanyagot. Ugyanekkor svájci mérnökök azon gondolkoztak, hogyan lehetne a textíliák hengereit más területen is felhasználni. Óriási szerencse és véletlen, hogy a Gommerkraftwerke hallott a hengerek kiváló tulajdonságairól, kis súlyáról - és a döntés máris megszületett - a centrifugálisan öntött GRP DN 1000 csöveket 3 km hosszon, nagyon meredek lejtőn építették be. Mivel a cső nagyon könnyű, viszonylag egyszerű szerszámokat és gépeket használtak, és gyorsan haladtak. A Binn Valley meredek, egyenetlen lejtőjén a HOBAS nyomóvezeték már több mint 50 éve kifogástalanul üzemel.

A HOBAS vízerőmű rendszerek érdességi tényezője rendkívül kicsi, belső felületük tükörsima - a nyomásveszteségek minimálisak, kapacitásuk nagy. Más csőanyaghoz viszonyítva a legnagyobb térfogatáram ugyanazon átmérő esetében nagyobb teljesítményt eredményez. Mivel a vezetéket többnyire hegyvidéken, nehéz körülmények és talajviszonyok között építik, a HOBAS csövek kis súlya, tartóssága, könnyű beépíthetősége, a lerövidült építési idő, és az ennek köszönhető megtakarítás komoly előnynek számít a csőanyag kiválasztása során.

Termékválaszték
Névleges átmérő [DN] 200 - 3600 mm
Névleges nyomás [PN] 1 - 32 bar
Névleges merevség [SN] 630 - 1000000 N/m²
Termékek - csövek, kötések, idomok, kiegészítők
- ferdére vágott csővégek

HOBAS Homokfogó

A homokfogó kulcsfontosságú szerepet tölt be a törpe vízerőművek szilárd anyag leválasztásában. Miután a nagy köveket és a fatörmeléket visszatartják a vízerőmű gátján, a homokfogó a kisebb szilárd szennyeződést távolítja el a folyóból, mint pl. a kavicsokat, homokot, iszapot. Így ez által megakadályozza az üledékképződést a zsilipnél. A törpe vízerőmű üzemelési ideje és a karbantartási intervallumok meghosszabbodnak, a turbina kopással szembeni védelme biztosított, és meghosszabbodik a rendszer élettartama.

A HOBAS kidolgozott egy üvegszál erősítésű csövekből készült, különösen hatékony, előre gyártott homokfogót. Az előre gyártott elemeknek és a kis súlynak köszönhetően a HOBAS homokfogó könnyen elszállítható a beépítés helyszínére és integrálható az erőmű rendszerébe. A megrendelő kérésére akár a teljesen is automatizálható öblítő-mosó egység megfelelően tisztítja a homokfogót a leválasztott szilárd szennyeződésektől.

A HOBAS homokfogó optimális ülepítő rendszerének és a hatékony mosó-öblítő rendszerének kidolgozását számos szimulációs kísérlet előzte meg a Prágai Műszaki Egyetemen (ČVUT Praha). A hidraulikai modellt pedig a Bécsi Egyetem - BOKU - tesztelte.

Minden egyes HOBAS homokfogó testreszabott, egyedi termék, a megrendelő igényeinek megfelelően, a körülményekhez alakítva, mint pl. a szilárd anyagok mérete és ülepedési ideje, csakúgy, mint a víz bemeneti áramlási sebessége, a homokfogó öblítési teljesítménye és a vízerőmű optimális hosszú idejű teljesítménye.