HOBAS Csőfajták

HOBAS csövek lehetséges besorolása:

  • Gyűrűmerevség
  • Nyomás
  • Ellenálló képesség

Gyűrűmerevség szerinti osztályozás

A cső gyűrűmerevség szerinti besorolása deformálhatóságát jelzi. Minél nagyobb a falvastagsága, annál jobb a gyűrűmerevsége, és annál jobban tud a rá ható külső terheléssel vagy belső nyomással szemben ellenállni.

A standard merevségi osztályba sorolt HOBAS cső rugalmasnak mondható, mert a terhelést és belső nyomást a környezetében lévő földbe továbbítja. A talaj fontos szerepet játszik a terhelés viselésében. Mechanikai szempontból hasznos a GRP csöveket gyűrűmerevség – vagyis falvastagság szerint osztályozni.

Merevségi osztályok
SN 2500 Földbe fektetve is lehetséges, azonban főleg béleléshez használják.
SN 5000 Átlagos terhelés esetén, kevert talajba fektetve 3 m mélységben, 60 t közúti terhelésnél.
SN 10000 Nagy terhelés esetén, 4 m mélységbe fektetve, 60 t közúti terhelésnél vagy kis takarásnál.
SN >10000 Speciális esetben, egészen 500,000 N/m²-ig, pl. kutak vagy egyéb esetekben.
Kérjük, kérdéseivel keresse a HOBAS munkatársait.

SN...Névleges gyűrűmerevség N/m²

Nyomásosztály szerinti osztályozás

A névleges nyomás szerinti osztályozás (PN) azt a maximális üzemi nyomást jelenti bárban kifejezve, amit a cső el tud viselni. Minden nyomásosztály kombinálható egy merevségi osztállyal. A HOBAS csövek a névleges nyomásuk négyszeresét kell hogy kibírják rövid ideig. Ez biztosítja, hogy a cső teljes élettartama alatt rendelkezik a megfelelő tartalékokkal. A HOBAS Csőrendszerek PN 1-től PN 32-ig érhetőek el.

Ellenálló képesség szerinti osztályozás

Összefüggés van a cső vegyi ellenálló képessége és a gyártásához használt gyanta osztályozása között. A standard (VA) minőségű a háztartások szennyvizében található anyagokkal és hidrogén szulfidok (H2S) okozta korrózióval szemben ellenálló. Más gyanta minőség (vinil észter) a nagyobb vegyi igénybevétel esetén használható.