Kopásállóság

A HOBAS csövek az elasztikus, rendkívül sima gyanta belső védőrétegnek és a centrifugális öntési eljárásnak köszönhetően kopásállók.

A Darmstadt Intézet (Institute of Hydraulic Engineering and Hydrology) dolgozta ki ezt a tulajdonságot ellenőrző vizsgálatot. A „darmstadti módszert”, ahogy nevezik, ma több szabvány is tartalmazza. A kísérlet során a félbevágott csőbe homok, kavics és víz keverékét vezetik, majd a csövet fel és lefelé mozgatják, a csővezetékben való áramlást szimulálva.

Többféle csövet vizsgált a James Hardie Research and Engineering Laboratórium Ausztráliában. Az eredményt szabályos intervallumokban, a cső középső, 470 mm hosszú részén mérték. Az eredményt függvényen ábrázolták.

A kopás mértéke 100,000 ciklus után 0.2 mm. Számos vizsgálat eredménye bizonyította ennek az intézetnek az eredményeit. A standard elvárás az, hogy a belső védőréteg nem kophat le sehol sem 100,000 ciklus után. Vagyis ötszörös biztonságra számíthatunk az 1 mm vastag, centrifugálisan öntött csövek védőrétege esetén.