Korrózióállóság

A HOBAS csövek nem vezetik az elektromos áramot és nem érzékenyek a savas, lúgos és sós vegyületekre. Közvetlen összefüggés van a HOBAS cső ellenálló képessége és a felhasznált gyanta fajtája között. A standard gyanta a szokásos szennyvíz hatásaival szemben ellenálló, vagyis a pH1 - pH10 tartományban, maximum 35°C-ig. A standard besorolású termék (VA) szintén ellenáll a nagy méretű csatornákban hosszú ideig tartózkodó biogén kénsav károsító hatásainak.

Speciális gyantát akkor használnak, ha nagyobb ellenálló képességre van szükség, mint pl. az ipari alkalmazásoknál (lásd ellenálló képesség osztályozása). Védőrétegre vagy egyéb megoldásokra nincs szükség. A galvanikus korrózió kizárható.

Korróziós feszültség vizsgálat

Létezik egy nagyon hasznos és érdekes vizsgálat, ami a GRP csövek viselkedését vizsgálja összenyomás hatására keletkező feszültség esetén. Megnézik azt is, hogy vajon keletkeznek-e repedések a belső falán. A mintadarabokat mechanikai erőhatásnak és egyúttal vegyi terhelésnek is kiteszik azzal, hogy kénsavoldatba áztatják összenyomott állapotban. Az ASTM 3681/3262 (American Society of Testing Materials) szabvány szerinti vizsgálat rendkívül meggyőző. Feleletet ad arra, hogy a kompozit csőanyag hogyan viselkedik extrém igénybevétel esetén. A HOBAS csőfal szerkezete a gyártástechnológiának köszönhetően kiváló eredményt mutat a kísérlet során. Az üvegszálat nem tartalmazó, minimálisan 1 mm vastag belső gyanta védőréteg és a levegőbuborékoktól mentes, tömör csőfal miatt a diffúzió teljesen kizárt. A kísérletet több alkalommal, hosszú ideig végeztük el az európai, tengerentúli és ausztráliai HOBAS gyárakban. Az 50 éves élettartamból kiindulva a HOBAS csövek üvegszál feszültség szintje legalább ε=1.1%. Vagyis az eredmény igen magas vegyi ellenálló képességre utal jelentős külső terhelés esetén is.