Centrifugálisan öntött GPR csövek

A HOBAS centrifugális öntési eljárás teljesen automatizált folyamat. Számítógépes program vezérli az adagolószerkezet karját, amelyen keresztül az alapanyagok: az üvegszál (GF), a telítetlen poliésztergyanta (UP), és az adalékanyagok a 6 m-nél hosszabb pörgő formába jutnak. Ezzel a módszerrel gyártják a csöveket, rétegről rétegre haladva – a részletek a jobboldalon megtekinthetők.

A cső elvárt tulajdonságaitól függően (merevség, és nyomásosztály) a gyártási folyamat során a DIN 16869 szabvány előírásait követő falszerkezet jön létre. A centrifugális öntési eljárás során keletkező nagy, 30-70 báros nyomásnak köszönhetően tökéletesen tömör, sima, levegőbuborékoktól mentes lesz.

Az eredmény: tömör, tökéletesen záró falszerkezet. A buborékoktól mentes csőfal nagyon fontos a GRP termékek minősége szempontjából. Annak ellenére, hogy virtuálisan végtelen sokféle típusú csövet vagyunk képesek gyártani, a HOBAS csöveknek jellegzetes és hasonló a falfelépítése. A mag töltőanyagokat és gyantát tartalmaz, ezt két erős, üvegszálban és gyantában gazdag támasztóréteg veszi körül. Az egyes rétegek tökéletesen illeszkednek egymáshoz. Ez a szerkezet gazdaságos alapanyag felhasználást és ugyanakkor rendkívül nagy statikai terhelhetőséget eredményez. A csőfal külsejét gyantában gazdag, UV ellenálló, homoktöltetű gyantaréteg zárja le, míg a belső védőréteg speciális gyantából készül.

A kikeményedési folyamat végén a csövet kihúzzák az öntőformából. Ez után ellenőrizzük, hogy megfelel-e az előírásoknak. A legvégén esztergáljuk a csővégeket, ráhelyezzük az egyik oldalára a csőkötést. Ezzel a gyártási folyamat lezárul, a cső szállításra kész.

Termékválaszték
Névleges átmérő [DN] 200 - 3600 mm
Névleges nyomás [PN] 1 - 32 bar
Névleges merevség [SN] 630 - 1000000 N/m²
Termékek - szennyvízcsatorna vezeték
- ivóvízvezeték
- szennyezett levegő vezeték

A centrifugálisan öntött HOBAS csövek számos projektben kerültek beépítésre. A legfrissebb referenciákat ITT találhatja.