HOBAS Homokfogó

Megbízható szilárd anyag leválasztás a törpe vízerőműveknél

A homokfogó kulcsfontosságú szerepet tölt be a törpe vízerőművek szilárd anyag leválasztásában. Miután a nagy köveket és a fatörmeléket visszatartják a vízerőmű gátján, a homokfogó a kisebb szilárd szennyeződést távolítja el a folyóból, mint pl. a kavicsokat, homokot, iszapot. Így ez által megakadályozza az üledékképződést a zsilipnél. A törpe vízerőmű üzemelési ideje és a karbantartási intervallumok meghosszabbodnak, a turbina kopással szembeni védelme biztosított, és meghosszabbodik a rendszer élettartama.

A HOBAS kidolgozott egy üvegszál erősítésű csövekből készült, különösen hatékony, előre gyártott homokfogót. Az előre gyártott elemeknek és a kis súlynak köszönhetően a HOBAS homokfogó könnyen elszállítható a beépítés helyszínére és integrálható az erőmű rendszerébe. A megrendelő kérésére akár a teljesen is automatizálható öblítő-mosó egység megfelelően tisztítja a homokfogót a leválasztott szilárd szennyeződésektől.

Hogyan működik a HOBAS homokfogó:

A nagyjából megtisztított folyó vize belép a homokfogóba egy befolyó nyíláson keresztül. A csillapító kamra keresztmetszeti bővülése miatt a víz áramlási sebessége lecsökken és a turbulencia az áramlásban kisebb lesz. Függőleges csillapító elemek segítik a víz áramlásának stabilizálását. Az ülepítő kamrában a szilárd anyagok lesüllyednek az ülepítő rendszerbe és azután egy öblítő csövön keresztül kiöblítődnek a homokfogóból, melyet kifejezetten ezért nyitnak meg. Speciális érzékelők beépítése a megrendelő igényei szerint szintén lehetséges, akkor az öblítés folyamata automatizálható. Az öblítés során a turbina továbbra is működik, korlátozás nélkül. Ezzel biztosítható a folyamatos energiatermelés és az erőmű maximális kihasználtsága.

A HOBAS homokfogó optimális ülepítő rendszerének és a hatékony mosó-öblítő rendszerének kidolgozását számos szimulációs kísérlet előzte meg a Prágai Műszaki Egyetemen (ČVUT Praha). A hidraulikai modellt pedig a Bécsi Egyetem - BOKU - tesztelte.

Minden egyes HOBAS homokfogó testreszabott, egyedi termék, a megrendelő igényeinek megfelelően, a körülményekhez alakítva, mint pl. a szilárd anyagok mérete és ülepedési ideje, csakúgy, mint a víz bemeneti áramlási sebessége, a homokfogó öblítési teljesítménye és a vízerőmű optimális hosszú idejű teljesítménye.

A HOBAS homokfogó előnyei:

  • Megfelelő szilárd anyag leválasztás
  • Hatékony öblítő rendszer az üledék eltávolításához
  • A turbina zavartalan működése az öblítés alatt
  • Egyszerű összeszerelés az előre gyártott részeknek köszönhetően
  • Kis hely földmunka igény a beépítés során
  • Testreszabott megoldások az optimális teljesítmény elérése érdekében
  • Egyszerű mozgatás, emelés a kis súlynak köszönhetően
  • A nehezen megközelíthető területeken is könnyen telepíthető

Műszaki tanácsadásért és a lehetséges megoldásokkal kapcsolatos információkért kérjük, keresse a HOBAS kereskedelmi képviselőit.